Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.
gazeta.tvCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1.5 kg
buraków1 kromka
chleba razowego1 łyżeczka
kminku1 główka
czosnkuprzegotowana
wodaZakwas na barszcz czerwony - sposób przygotowania: Obrane, umyte i pokrojone
buraki układamy w glinianym garnku lub szklanym słoju. Zalewamy je przegotowaną
wodą - tak, by je przykryła. Dodajemy przekrojone na pół ząbki
czosnku,
kminek i kładziemy na wierzchu kromkę
chleba. Dodajemy łyżeczkę
soli na litr płynu, aby przyspieszyć proces kiszenia. Garnek lub
słój odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na minimum tydzień. Usuwamy
chleb i pianę z powierzchni zakwasu, następnie przecedzamy go przez wielokrotnie złożoną gazę i przelewamy do butelek.Pyszny barszcz na święta? Już teraz musisz przygotować zakwasZakwas na barszcz - wcale nie taki trudny
bowiem go "przegotujemy", nasz barszcz może stracić swój piękny kolor i stać się bury. Niektórzy podają również zakwas na stół, aby każdy z gości mógł dolać go samodzielnie do własnego talerza czy kubeczka z barszczem. Zobacz nasze przepisy na: Zakwas na barszcz Zakwas na czerwonyNajpopularniejsze przepisy w 2013 roku
Jaka szkoda, że jemy go tylko na święta! Barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami, mimo, że poza okresem Bożego Narodzenia jadamy go rzadko, jest bardzo wysoko w naszym rankingu. Znamy najlepsze sposoby na zakwas i barszcz czerwony Hmmm... Nie pochwalamy, ale nie możemy tego przemilczeć... PierwsząŚwiąteczne standardy
przygotowanego z
buraków. Wbrew pozorom nie jest to nic trudnego. Osobom, które chciałyby się o tym przekonać polecamy instruktażowe wideo Jakuba Kuronia - " Pyszny barszcz na święta? Już teraz musisz przygotować zakwas ". Barszcz czerwony Zakwas na barszcz : 2
buraki 2 ząbki
czosnku 2 liście