Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Każdy marzy o powidłach powstających w 15 minut. Normalny proces ich tworzenia trwa co najmniej kilka dni. Postanowiłam wyjść Wam na przeciw i zrobić pewien eksperyment, jak się okazało jego efekt był niesamowicie smaczny. Na pewno widzieliście już moją pastę /
syrop z
daktyli – ( klik ), to ona była tutaj inspiracją – została zwyczajnie zjedzona. Ostatnio dostałam paczkę od – Świadomego Odżywiania więc postanowiłam użyć
śliwek , które były w paczce.
Składniki:350 g suszonych
śliwek3/4 szklanki wrzącej
wodyPrzygotowanie:
Śliwki układamy w słoiku i zalewamy wrzątkiem , tak aby tylko je zakrył.Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.Miksujemy.Podajemy.Takie powidła są nie tylko smaczne, mają dużo błonnika, więc poprawiają też trawienie i ani grama
białego cukruŚwietne jako dodatek do wypieków,
rogali czy babeczek, ciast, a nawet
mięs i
wędlin. Co do samych
śliwek, szczerze polecam te od Kresto – są śliskie, lepkie i miękkie, właśnie takich szukajcie – jeśli np. kupujecie je na wagę.
Powiązane notki:Przetwórstwo bezcukrowe :
powidła śliwkowe, mus z
jabłek i
pure z dyniGęste Powidła
Morelowe z
cynamonem i
daktylamiMuffinki
razowe z
wiśnią – dietetyczny tłusty czwartek w 15 minut!Ekspresowe świąteczne bułeczki z powidłami i
suszoną śliwkąEkspresowe zdrowe i słodkie
Rogale niby marcińskie