ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe powidła śliwkowe – w 15 minut!

Ekspresowe powidła śliwkowe – w 15 minut!

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Każdy marzy o powidłach powstających w 15 minut. Normalny proces ich tworzenia trwa co najmniej kilka dni. Postanowiłam wyjść Wam na przeciw i zrobić pewien eksperyment, jak się okazało jego efekt był niesamowicie smaczny. Na pewno widzieliście już moją pastę / syrop z daktyli – ( klik ), to ona była tutaj inspiracją – została zwyczajnie zjedzona. Ostatnio dostałam paczkę od – Świadomego Odżywiania więc postanowiłam użyć śliwek , które były w paczce.
Składniki:
350 g suszonych śliwek
3/4 szklanki wrzącej wody
Przygotowanie:
Śliwki układamy w słoiku i zalewamy wrzątkiem , tak aby tylko je zakrył.
Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Miksujemy.
Podajemy.
Takie powidła są nie tylko smaczne, mają dużo błonnika, więc poprawiają też trawienie i ani grama białego cukru
Świetne jako dodatek do wypieków, rogali czy babeczek, ciast, a nawet mięs i wędlin. Co do samych śliwek, szczerze polecam te od Kresto – są śliskie, lepkie i miękkie, właśnie takich szukajcie – jeśli np. kupujecie je na wagę.
Powiązane notki:
Przetwórstwo bezcukrowe : powidła śliwkowe, mus z jabłek i pure z dyni
Gęste Powidła Morelowe z cynamonem i daktylami
Muffinki razowe z wiśnią – dietetyczny tłusty czwartek w 15 minut!
Ekspresowe świąteczne bułeczki z powidłami i suszoną śliwką
Ekspresowe zdrowe i słodkie Rogale niby marcińskie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/19/ekspresowe-powidla-sliwkowe-w-15-minut