Wykonanie
Lubicie ekspresowe ciasta? Ja bardzo! Są idealne na nagły apetyt na coś słodkiego. Można dodać ulubione
owoce i delektować się tym smakiem :). Dodam jeszcze, że tego typu ciasta doskonale sprawdzają się podczas niezapowiedzianych wizyt. Wystarczy szybko wymieszać składniki, upiec i podać gościom cieplutkie ciasto. Przepis znalazłam na blogu Z
cukrem pudrem, od siebie dodałam
migdałową kruszonkę i
owoce.

Składniki:- suche: 2 szklanki przesianej
mąki pszennej, 1/2 szklanki przesianej
mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 3/4 szklanki
cukru,- mokre: 3
jajka, 1 szklanka
jogurtu naturalnego (lub
serka homogenizowanego), 1/2 szklanki
oleju, 1 łyżka ekstraktu z
wanilii,- dowolne
owoce (u mnie
czereśnie z
konfitury),- migdałowa kruszonka: 25 g
płatków migdałowych, 16 g
masła, 20 g
cukru, 2 łyżki
mąki pszennej.W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre. Zawartość obu misek łączymy w jednej - krótko, tylko do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremki - np. keksówki lub do tarty (jeśli forma nie jest silikonowa, należy wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować
masłem i obsypać
bułką tartą). Na wierzchu układamy
owoce - dość gęsto. Posypujemy kruszonką (z podanych składników zagniatamy palcami kruszonkę). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 30-45 minut - długość pieczenia zależy od głębokości formy; ja piekłam w typowej dla tarty, zatem była płytka, co skróciło czas pieczenia do ok. 25 minut). Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy szczelnie owinięte folią aluminiową. Smacznego!