ßßß
Muszę przyznać, że zupełnie nie przepadam za smakiem gotowanej kaszy jaglanej. Pojawia się ona w mojej diecie wyłącznie z rozsądku tj. wiary w jej cudowną, prozdrowotną moc.Jagła bowiem o czyszcza organizm, dodaje energii, wzmacnia odporność oraz dostarcza cennych substancji odżywczych. Jako jedyna pośród kasz ma działanie zasadotwórcze, a więc odgrywa istotną rolę w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Uzupełnia niedobory krzemu w organizmie, a krzem, wiadomo, odpowiada za zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, bo zapobiega odkładaniu się w nich cholesterolu. Pierwiastek ten bardzo pozytywnie wpływa również na stawy, ponieważ odgrywa ważną rolę w procesie mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach). Kasza jaglana jest także cennym źródłem lecytyny oraz prawdziwą antyoksydacyjną bombą. Zawiera tryptofan czyli aminokwas podnoszący poziom serotoniny i pomagający w walce ze stresem. No i nie ma w niej glutenu.Kasza jako składnik dania obiadowego nikogo specjalnie nie dziwi, ale podanie jej w formie deseru lub ciasta wciąż nie jest zbyt popularne. Moje muffiny powstały na potrzeby akcji Kasza Jaglana na Słodko organizowanej przez Klaudynę z Ziołowego Zakątka oraz fejsbukowej inicjatywy Iwony Blogerzy Słodzą KaszęS kładniki na ca 12 sztuk:250g mąki pszennej pełnoziarnistej2 jaja4 płaskie łyżki naturalnego kakao250ml mleka2/3 szklanki brązowego cukru lub fruktozy1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1/2 szklanki oleju rzepakowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1szklanka wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych + 12 sztuk do dekoracji po upieczeniuWykonanie:Suche składniki umieszczamy w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Zawartość obydwu łączymy ze sobą, lekko mieszając. Dodajemy kaszę jaglaną i wiśnie. Całość ponownie mieszamy.Blachę do muffinów wykładamy papilotkami, a te z kolei wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 C. Jeszcze ciepłe, dekoracyjnie zwieńczamy wisienkami.UWAGA:Kaszę jaglaną przed ugotowaniem warto wypłukać, następnie wysuszyć i lekko podprażyć na patelni, jednak tak, aby ziarno nie uległo ściemnieniu. Następnie należy ją wsypać na osolony wrzątek i ugotować. Czas gotowania wyniesie wówczas ca 20 minut. Kaszę do gotowania zalewa się wodą w proporcji 1:3 (kasza:woda).