Wykonanie

Sezon na
czereśnie w pełnym rozkwicie, więc dziś będzie
czereśniowo. Ciasta z tymi
owocami nie należą do moich faworytów, ale to konkretne
będę polecać każdemu.
Czereśnie zwykle wcinam na surowo. W wypiekach
tracą kolor, są mało aromatyczne i daleko im choćby do kuzynek
wiśni. W tym ciachu wszystko jest na opak.
Czereśnie wypadają znakomicie, a z
ciastem twarogowym tworzą naprawdę zgrany duet.

Samo ciasto
twarogowe, przy pierwszym wykonaniu zaskakuje, gdyż zagniata się niczym kruche, a po upieczeniu wygląda jak klasyczne ciasto ucierane. W smaku natomiast jest czymś pomiędzy jednym a drugim.. Ot, taka ciekawostka! :-)
Twarogowe Ciasto
Czereśniowe z Polewą
Śmietankowąźródło: inspiracja magazyn Kuchnia + moje zdecydowane 3 grosze:-)Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
Owoce:500-600g dorodnych
czereśni (waga przed wydrylowaniem) + trochę do dekoracjiCiasto:200g półtłustego
twarogu śmietankowego350g
mąki pszennej110g
brązowego cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajo XL5 łyżek
oleju słonecznikowego lub rzepakowego5 łyżek
mleka1 łyżka ekstraktu z
wanilii lub kilka kropel
aromatu waniliowegoPolewa:1/2 szklanki gęstej
śmietany 18%2
jaja XL80g
cukru1/2 opakowania
cukru z prawdziwą
wanilią4 łyżeczki
mąki ziemniaczanejWykonanie:Pokruszony
twaróg,
cukier,
olej,
mleko, ekstrakt z
wanilii i
jajo mieszamy mikserem. Dodajemy
mąką przesianą wraz
proszkiem do pieczenia i z całości zagniatamy elastyczne ciasto.
Czereśnie myjemy i pozbawiamy pestek. Składniki polewy mieszamy ze sobą. Na dnie natłuszczonej tortownicy umieszczamy ciasto. Rozkładamy na nim
czereśnie i pokrywamy je polewą.Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 190C. Po wystudzeniu możemy delikatnie oprószyć
cukrem pudrem.


Życzę Wam Smacznego! :-)