ßßß Cookit - przepis na Ciasto Twarogowe z Czereśniami i Śmietankową Polewą

Ciasto Twarogowe z Czereśniami i Śmietankową Polewą

nazwa

Wykonanie

Sezon na czereśnie w pełnym rozkwicie, więc dziś będzie czereśniowo. Ciasta z tymi owocami nie należą do moich faworytów, ale to konkretne będę polecać każdemu. Czereśnie zwykle wcinam na surowo. W wypiekach tracą kolor, są mało aromatyczne i daleko im choćby do kuzynek wiśni. W tym ciachu wszystko jest na opak. Czereśnie wypadają znakomicie, a z ciastem twarogowym tworzą naprawdę zgrany duet.
Samo ciasto twarogowe, przy pierwszym wykonaniu zaskakuje, gdyż zagniata się niczym kruche, a po upieczeniu wygląda jak klasyczne ciasto ucierane. W smaku natomiast jest czymś pomiędzy jednym a drugim.. Ot, taka ciekawostka! :-)
Twarogowe Ciasto Czereśniowe z Polewą Śmietankową
źródło: inspiracja magazyn Kuchnia + moje zdecydowane 3 grosze:-)
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
Owoce:
500-600g dorodnych czereśni (waga przed wydrylowaniem) + trochę do dekoracji
Ciasto:
200g półtłustego twarogu śmietankowego
350g mąki pszennej
110g brązowego cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo XL
5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
5 łyżek mleka
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
Polewa:
1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
2 jaja XL
80g cukru
1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pokruszony twaróg, cukier, olej, mleko, ekstrakt z wanilii i jajo mieszamy mikserem. Dodajemy mąką przesianą wraz proszkiem do pieczenia i z całości zagniatamy elastyczne ciasto. Czereśnie myjemy i pozbawiamy pestek. Składniki polewy mieszamy ze sobą. Na dnie natłuszczonej tortownicy umieszczamy ciasto. Rozkładamy na nim czereśnie i pokrywamy je polewą.
Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 190C. Po wystudzeniu możemy delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/07/ciasto-twarogowe-z-czeresniami-i.html