Polskie truskawki są najlepsze. A pieczony sernik z truskawkami jest wyborny!!!Składniki:świeże truskawki1 kg tłustego sera (mielony)szklanka cukru (pomieszałam - 1/2 trzcinowego, 1/2 białego)2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki kukurydzianejkostka masła (200 g),5 jajekherbatnikiPrzygotowanie:Truskawki umyjcie i osuszcie. Białka ubijcie na gęstą pianę. Żółtka zmiksujcie z cukrem. Po masy dodajcie masło. Jak masa będzie gładka, dodawajcie stopniowo ser. Na koniec masę serową połączcie z pianą z białek. Róbcie to delikatnie łyżką. Tortownicę wysmarujcie masłem. Dno wyłóżcie herbatnikami. Ułóżcie truskawki i zalejcie wszystko masą serową (jest dość gęsta, więc uklepywałam łyżką, żeby wyrównać). Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Jak sernik ostygnie włóżcie go do lodówki. Na drugi dzień sernik z truskawkami smakuje najlepiej!