Sezon na kurki trwa. Uwielbiam sos kurkowy - mogą to być tylko kurki w śmietanie lub z innymi dodatkami. Dziś proponuję z ligawą wołową i szalotką.Składniki:opakowanie kurek (około 0,75 kg)1 , 2 kg ligawy3 szalotkioliwasólpieprz100 ml koniakuczosnek niedźwiedzipietruszkaPrzygotowanie:Wołowiną umyjcie i pokrójcie na dość cienkie plasterki (około 3 mm). Podsmażajcie na oliwie.Kurki bardzo dokładnie umyjcie, tak by potem piasek nie chrzęścił Wam pod zębami ;) Szalotki pokrójcie w kostkę (uwielbiam smak szalotek - ta cebula nie przytłacza swoim smakiem innych składników). Wołowinę popieprzcie i zalejcie koniakiem. Dodajcie szalotki.Teraz na czas na kurki. Wszystko niech się dusi.Dodajcie czosnek niedźwiedzi (kupcie koniecznie - to jedno z moich ulubionych ziół). Na koniec dodajcie drobno posiekaną natkę pietruszki i odrobinę soli.