ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowa frittata na kanapce

Śniadaniowa frittata na kanapce

nazwa

Wykonanie

Do przygotowania tego iście królewskiego i przepysznego, ale bardzo łatwego śniadania zainspirował mnie przepis na frittatę z książki "Nigella ekspresowo". Taki omlet na kanapce to nic innego, jak jajecznica z dodatkami w wersji "poranny leń" - podczas przygotowywania nie trzeba nawet mieszać ani też używać widelca przy jedzeniu. Po usmażeniu wystarczy frittatę podzielić, ułożyć na kromce chleba czy grzance, dodać liść sałaty, może pomidora i już! Czy to nie brzmi wspaniale? A jak wygląda! Ja nie mogę się oprzeć tym kolorom! Nawet w środku tygodnia można znaleźć czas na takie śniadanie. Zresztą, frittata o każdej porze dnia smakuje równie wyśmienicie! ;)
Składniki (1 porcja):
2 jajka
szczypta soli
masło do smażenia
ulubione dodatki np.:
posiekana dymka (lub szczypiorek)
pokrojona drobno szynka
wiórki żółtego sera
dodatkowo, do podania:
2 kromki chleba razowego
2 liście sałaty
pomidorki koktajlowe
dodatkowy szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka rozmącić (np. w kubku) dodając szczyptę soli, można już teraz dorzucić część dodatków. Na małej patelni rozgrzać odrobinę masła, wylać masę jajeczną tak, aby pokryła dno patelni, na wierzchu porozrzucać dodatki (1). Smażyć na niewielkim ogniu, aż jajko się zetnie. Można podczas smażenia przechylając lekko patelnię podważać delikatnie brzeg frittaty, aby nieścięta masa wpłynęła pod spód i miała szansę się usmażyć. Po uzyskaniu odpowiedniego stopnia "dosmażenia", złożyć omlet na trzy części (2,3), przekroić na pół i ułożyć na przygotowanym wcześniej pieczywie. Posypać szczypiorkiem, podawać z sałatą i pomidorkami. Smacznego!
Źródło:http://smakocie.blogspot.com/2012/01/sniadaniowa-frittata-na-kanapce.html