ßßß Cookit - przepis na Domowe biszkopty - bezglutenowe!

Domowe biszkopty - bezglutenowe!

nazwa

Wykonanie

kukurydziane biszkopty z malinami, kandyzowanym kokosem, cafe latte
cornmeal sponge fingers with raspberries, candied coconut, cafe latte
Sobotę rozpoczęłam włączeniem piekarnika. Kiedy, jak nie w weekendy należy celebrować wolny poranek, prawda? Parująca kawa, szlafrok i przepis, który po swojemu układa się w głowie.
Mam dziwną słabość do mąki kukurydzianej. Jej delikatny smak często stanowi poważną konkurencję dla mąki żytniej, która króluje w mojej kuchni. Ta mąka zapewnia wypiekom nie tylko oryginalny smak, ale i kolor. Wczoraj z kochaną Angie piekłam bułeczki, i może to też to wspólne pieczenie, nie tylko sam smak, spowodowały, że dziś kolejną porcję mąki wykorzystałam do upieczenia podobnych... biszkoptów. Kruche, lekkie, delikatne. Idealne do kawy, herbaty i konfitury.
/1 porcja/
- 75g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki miksujemy razem, a następnie łyżką wykładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 25 minut.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/10/448-saturday-domowe-biszkopty.html