ßßß Cookit - przepis na Domowa SANGRIA

Domowa SANGRIA

nazwa

Wykonanie

W Wikipedii wyczytaliśmy:
Sangría – tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Produkowana jest z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych winiaków lub innych trunków.
Nazwa sangría (z hiszpańskiego: krwawienie) została nadana temu trunkowi ze względu na jego głęboki czerwony kolor. Pochodzi ze wschodniego wybrzeża hiszpańskiego (region Walencji), skąd rozprzestrzeniła się na całym Półwyspie Iberyjskim.
Początkowo napój ten (pity na polach w czasie żniw) składał się wyłącznie z wina i wody, dopiero z czasem zaczęto dodawać do niego cukier, owoce i mocne alkohole.
Składniki:
Wino czerwone wytrawne
Pomarańcze w syropie ETERNO
Cytrynki z Anyżem ETERNO
Limonki w syropie ETERNO
Przyrządzanie:
Wlać wino do naczynia, wrzucić ze słoika plastry owoców: cytrynki, pomarańcze i lomonki. Dodajcie po parę łyżek syropu. Wrzućcie sporo kostek lodu. Możecie dodać listki mięty i melisy dla ozdoby.
Wspaniały napój chłodzący na letnie wieczory i spotkania z przyjaciółmi. Polecam. Smak możecie dowolnie modyfikować dodając różne przetwory w syropie ETERNO.
Jeśli macie ochotę na chłodzące napoje bezalkoholowe to zajrzyjcie na nasz marcowy wpis .
Źródło:http://przysmakieterno.blogspot.com/2013/06/domowa-sangria.html