W Wikipedii wyczytaliśmy:Sangría – tradycyjny hiszpański napójalkoholowy. Produkowana jest z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych winiaków lub innych trunków.Nazwa sangría (z hiszpańskiego: krwawienie) została nadana temu trunkowi ze względu na jego głęboki czerwony kolor. Pochodzi ze wschodniego wybrzeża hiszpańskiego (region Walencji), skąd rozprzestrzeniła się na całym Półwyspie Iberyjskim.Początkowo napój ten (pity na polach w czasie żniw) składał się wyłącznie z wina i wody, dopiero z czasem zaczęto dodawać do niego cukier, owoce i mocne alkohole.Składniki:Wino czerwone wytrawnePomarańcze w syropie ETERNOCytrynki z Anyżem ETERNOLimonki w syropie ETERNOPrzyrządzanie:Wlać wino do naczynia, wrzucić ze słoika plastry owoców: cytrynki, pomarańcze i lomonki. Dodajcie po parę łyżek syropu. Wrzućcie sporo kostek lodu. Możecie dodać listki mięty i melisy dla ozdoby.Wspaniały napój chłodzący na letnie wieczory i spotkania z przyjaciółmi. Polecam. Smak możecie dowolnie modyfikować dodając różne przetwory w syropie ETERNO.Jeśli macie ochotę na chłodzące napoje bezalkoholowe to zajrzyjcie na nasz marcowy wpis .