ßßß Cookit - przepis na Wegański lodowy pudding / Vegan ice pudding

Wegański lodowy pudding / Vegan ice pudding

nazwa

Wykonanie

Jedno z pierwszych skojarzeń ze słowem "lato"? Lody! Na patyku, w gałkach, zatopione w idealnie schłodzonej kawie - nigdy się nie nudzą! Tak naprawdę mogłabym je jeść nawet w środku zimy, jeśli tylko miałabym sposobność zrobić to, siedząc pod kocem i zarazem opierając się plecami o kaloryfer. Bo chociaż nie jem słodyczy, tak lody... One nigdy nie wydawały mi się specjalnie niezdrowe. A jeśli przygotujemy je samemu, możemy nie tylko w pełni kontrolować, co spożywamy, ale i dowolnie skomponować swoje idealne lody . Ja, choć od przyjazdu do Anglii rozkochałam się w wielu nowych, kupnych lodach, jednocześnie nie mogę przestać myśleć o tych - kokosowo-bananowych z nutą wanilii . Delikatne, odpowiednio słodkie, niezwykle kremowe . Przy okazji - wegańskie, bez laktozy i cukru . Osobiście uważam je za idealne pod każdym względem. Żeby nie zjeść ich tylko i wyłącznie solo, pokusiłam się o przygotowanie puddingu... Puddingu, który po prostu rozpływa się w ustach ! Ma bardzo gęstą, kremową konsystencję, a chyba nie muszę nikogo przekonywać o tym, że kokos, wanilia, manna i rodzynki razem stanowią naprawdę zgraną kompozycję . Niemniej - tego nie można sobie tylko wyobrażać, tego trzeba po prostu spróbować ! Gorąco zachęcam i zapraszam do zapoznania się z przepisami.
Pudding
- 35g kaszy manny
- 3 gałki lodów kokosowo-waniliowych*
- 2/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka rodzynek
Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną, cały czas mieszając, by uniknąć grudek. Gotujemy całość na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy, a następnie dokładnie mieszamy lub zmiksujemy razem z lodami. Na sam koniec dodajemy sparzone wcześniej rodzynki. Podajemy z dowolnymi dodatkami lub solo od razu lub po dodatkowym schłodzeniu w lodówce.
Lody kokosowo-bananowe
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 laska wanilii
Banana miksujemy z syropem klonowym i ziarnami z laski wanilii. Schłodzone mleczko kokosowe ubijamy mikserem na bitą śmietanę, następnie dodajemy zmiksowany bananowy mus i dokładnie łączymy za pomocą miksera wszystkie składniki. Lody przekładamy do pojemnika, a następnie wstawiamy do zamrażarki na około 5 godzin.
Pudding
- 35g semolina
- 3 scoops coconut-banana ice cream
- 2/3 cup soy milk
- 1 tbsp raisins
In a saucepan, bring the milk to a boil. Add the semolina. Reduce heat, cover, and simmer for 5 to 7 minutes, cooking to the desired thickness and chewiness and stirring occasionally. Remove from heat and let stand, covered, for a few minutes. Stir in the ice cream (you may use a mixer). Stir in blanched raisins. Serve immediately or cool in the fridge.
Coconut-banana ice cream
- 1 can coconut milk
- 1 ripened banana
- 1 tsp maple syrup
- 1 vanilla stick
Mix banana, maple syrup and vanilla beans. Whip cooled coconut milk and add the banana mix. Blend together all ingredients in a high speed blender. Place in a tin or tub. Cover the top with parchment paper, again ensuring it touches the surface to prevent ice crystals forming. Freeze for 5 hours or overnight. Remove from the freezer 5 minutes before scooping.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/07/weganski-lodowy-pudding.html