Wykonanie


Jedno z pierwszych skojarzeń ze słowem "lato"?
Lody! Na patyku, w gałkach, zatopione w idealnie schłodzonej
kawie - nigdy się nie nudzą! Tak naprawdę mogłabym je jeść nawet w środku zimy, jeśli tylko miałabym sposobność zrobić to, siedząc pod kocem i zarazem opierając się plecami o kaloryfer. Bo chociaż nie jem
słodyczy, tak
lody... One nigdy nie wydawały mi się specjalnie niezdrowe. A jeśli przygotujemy je samemu, możemy nie tylko w pełni kontrolować, co spożywamy, ale i dowolnie skomponować swoje idealne
lody . Ja, choć od przyjazdu do Anglii rozkochałam się w wielu nowych, kupnych lodach, jednocześnie nie
mogę przestać myśleć o tych -
kokosowo-
bananowych z nutą
wanilii . Delikatne, odpowiednio słodkie, niezwykle kremowe . Przy okazji - wegańskie, bez laktozy i
cukru . Osobiście uważam je za idealne pod każdym względem. Żeby nie zjeść ich tylko i wyłącznie
solo, pokusiłam się o przygotowanie
puddingu...
Puddingu, który po prostu rozpływa się w ustach ! Ma bardzo gęstą, kremową konsystencję, a chyba nie muszę nikogo przekonywać o tym, że
kokos,
wanilia,
manna i
rodzynki razem stanowią naprawdę zgraną kompozycję . Niemniej - tego nie można sobie tylko wyobrażać, tego trzeba po prostu spróbować ! Gorąco zachęcam i zapraszam do zapoznania się z przepisami.
Pudding- 35g
kaszy manny
- 3 gałki
lodów kokosowo-
waniliowych*- 2/3 szklanki
mleka roślinnego- 1 łyżka
rodzynekDo gotującego się
mleka wsypujemy
kaszę manną, cały czas mieszając, by uniknąć grudek. Gotujemy całość na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy, a następnie dokładnie mieszamy lub zmiksujemy razem z
lodami. Na sam koniec dodajemy sparzone wcześniej
rodzynki. Podajemy z dowolnymi dodatkami lub
solo od razu lub po dodatkowym schłodzeniu w lodówce.
Lody kokosowo-
bananowe- 1 puszka
mleka kokosowego- 1 dojrzały
banan- 1 łyżeczka
syropu klonowego- 1
laska waniliiBanana miksujemy z
syropem klonowym i ziarnami z
laski wanilii. Schłodzone
mleczko kokosowe ubijamy mikserem na
bitą śmietanę, następnie dodajemy zmiksowany
bananowy mus i dokładnie łączymy za pomocą miksera wszystkie składniki.
Lody przekładamy do pojemnika, a następnie wstawiamy do zamrażarki na około 5 godzin.
Pudding- 35g semolina- 3 scoops coconut-
banana ice cream- 2/3 cup soy milk- 1 tbsp raisinsIn a saucepan, bring the milk to a boil. Add the semolina. Reduce heat, cover, and simmer for 5 to 7 minutes, cooking to the desired thickness and chewiness and stirring occasionally. Remove from heat and let stand, covered, for a few minutes. Stir in the ice cream (you may use a mixer). Stir in blanched raisins.
Serve immediately or cool in the fridge.Coconut-
banana ice cream- 1 can coconut milk- 1 ripened
banana- 1 tsp maple
syrup- 1 vanilla stickMix
banana, maple
syrup and vanilla beans. Whip cooled coconut milk and add the
banana mix. Blend together all ingredients in a high speed blender. Place in a tin or tub. Cover the top with parchment paper, again ensuring it touches the surface to prevent ice crystals forming. Freeze for 5 hours or overnight. Remove from the freezer 5 minutes before scooping.