Wykonanie

gofry
marchewkowe z
musem jabłkowo-
dyniowym i kandyzowanym
mangocarrot waffles with apple-pumpkin mousse and candied
mango

W oczekiwaniu na zimę zachciało mi się gofrów. Kiedy za oknem pojawił się pierwszy śnieg, a ja przemogłam się do założenia czapki, mimowolnie pojawiła się chęć powrotu do wakacji. Dobrze mi z tym zimnem dookoła, zbliżającymi się świętami, wypatrywaniem gwiazd i pierwszej prawdziwej śnieżnej zamieci. Gdzieś pomiędzy tym wszystkim gofry zmieniają się w otulający podniebienie, korzenny deser.

/2 gofry/- 60g
mąki żytniej- 90g startej marchwii- 1
jajko- 50ml
mleka- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1 płaska łyżeczka
cukru trzcinowego- szczypta
soli- szczypta
cynamonuNajpierw mieszamy razem
mąkę,
sól,
cukier trzcinowy,
cynamon i
sodę. Następnie dodajemy
jajko oraz
mleko i miksujemy. Na końcu dodajemy
marchew i dokładnie mieszamy. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry do zarumienienia.Inspiracja