ßßß

Wiosna w powietrzu. Mimo dni pełnych słońca przeplatanych deszczem, można zacząć już śmiało mówić o zmianie pogody. Od wiosny już tylko chwila do latam, prawda? Granice subtelnie zacierają się z każdym nowym promieniem słońca, każdym dniem, który przeradza się w coraz to cieplejszy. Świeże powietrze, zieleń przechodząca od subtelnej do najbardziej żywej z możliwych. Przy takiej pogodzie nie można odgonić od siebie myśli o beztroskim lecie. Żeby poczuć już teraz jego namiastkę, można sięgnąć po coś, co zawsze może być pod ręką - mrożone owoce. Przepyszna pieczona owsianka przesycona smakiem owoców leśnych oraz kokosa to idealna propozycja na leniwy początek dnia. Owsianka nie opada po wyjęciu z piekarnika, jest puszysta i delikatna . Słodycz przebija lekka kwaskowatość owoców, a całość łączy się w kompozycję, która nie tylko zadowoli kubki smakowe, ale i dostarczy organizmowi wielu cennych witamin oraz mikroelementów ./1 porcja/
- 50g płatków owsianych- 150g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma- 1 jajko- 1 łyżeczka syropu z agawy- 70g owoców leśnych- 2 łyżki płatków kokosa- 1/4 laski wanilii- odrobina soliPłatki owsiane mieszamy z jogurtem, syropem z agawy, jajkiem, ziarnami z laski wanilii, solą i orzechami włoskimi. Na końcu delikatnie łączymy z masą owoce. Przelewamy masę do lekko natłuszczonego ceramicznego naczynia i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Podajemy po lekkim ostudzeniu solo lub z jogurtem naturalnym.