Wykonanie
O naleśnikach można by pisać w nieskończoność. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił; jedni preferują wariant na słodko, inny tylko wytrawne.Naleśniki są wybawieniem, kiedy lodówka świeci pustkami. Samo smażenie i zapach poprawiają nastrój.Przepisów na nie jest mnóstwo, można by napisać książkę kucharską tylko z nimi.Zawsze sądziłam, że potrafię robić doskonałe naleśniki, cieniutkie, pachnące, idealne. Zawsze, do momentu kiedy nie trafiłam na ten przepis. Teraz widzę różnicę i śmiało
mogę powiedzieć, że te są doskonałe.Do tego dary dostałam. Obdarowano mnie koszem
jabłek i kilkoma
pigwami, stad pomysł na nadzienie. Pasuje doskonale do takich właśnie naleśników.NALEŚNIKI Z
MAŚLANKI Z NADZIENIEM
MASCARPONE Z
JABŁKAMI I
PIGWĄ SMAŻONYMI NA
MAŚLE WANILIOWYM
Naleśnikiskładniki:200g
mąki pszennej300ml
maślanki2
jajka, roztrzepane50g
masła, stopionego3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliJak zrobiłamciasto:1. Suche składniki, czyli
mąkę i proszek wymieszałam.2. Dodałam stopione
masło i
jajka.3. Połączyłam z
maślanką. Użyłam miksera, żeby nie było grudek.

smażenie:1. Rozgrzałam patelnię i włożyłam kawałek
masła, poczekałam, aż się rozpuści i będzie bardzo gorące.2. Na patelnię wylewałam ciasto łyżką, około 3 łyżek na jeden naleśnik, i rozprowadzałam łyżką na cienką warstwę. Smażyłam około minuty z każdej strony.

Naleśniki smarowałam nadzieniem
jabłkowym.Nadzienie:kilka
jabłek2
owoce pigwycukier waniliowymasło do smażenia
serek mascarpone, 1 opakowanie 250gJ
abłka obrałam i starłam na grubej tarce. Patelnię rozgrzałam i roztopiłam na niej
masło aż było bardzo gorące. Wsypałam 2 opakowania
cukru waniliowego i mieszając smażyłam, aż lekko zbrązowiał.Wtedy wrzuciłam starte
jabłka i smażyłam aż zredukowałam sok.Wystudziłam, a
potem wymieszałam z
serkiem mascarpone.Nałożyłam nadzienie na naleśniki i zwinęłam każdy z nich.Podawałam posypane
cukrem pudrem.