ßßß Cookit - przepis na 11 października 2012

11 października 2012

nazwa

Wykonanie

O naleśnikach można by pisać w nieskończoność. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił; jedni preferują wariant na słodko, inny tylko wytrawne.
Naleśniki są wybawieniem, kiedy lodówka świeci pustkami. Samo smażenie i zapach poprawiają nastrój.
Przepisów na nie jest mnóstwo, można by napisać książkę kucharską tylko z nimi.
Zawsze sądziłam, że potrafię robić doskonałe naleśniki, cieniutkie, pachnące, idealne. Zawsze, do momentu kiedy nie trafiłam na ten przepis. Teraz widzę różnicę i śmiało mogę powiedzieć, że te są doskonałe.
Do tego dary dostałam. Obdarowano mnie koszem jabłek i kilkoma pigwami, stad pomysł na nadzienie. Pasuje doskonale do takich właśnie naleśników.
NALEŚNIKI Z MAŚLANKI Z NADZIENIEM MASCARPONE Z JABŁKAMI I PIGWĄ SMAŻONYMI NA MAŚLE WANILIOWYM
Naleśniki
składniki:
200g mąki pszennej
300ml maślanki
2 jajka, roztrzepane
50g masła, stopionego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jak zrobiłam
ciasto:
1. Suche składniki, czyli mąkę i proszek wymieszałam.
2. Dodałam stopione masło i jajka.
3. Połączyłam z maślanką. Użyłam miksera, żeby nie było grudek.
smażenie:
1. Rozgrzałam patelnię i włożyłam kawałek masła, poczekałam, aż się rozpuści i będzie bardzo gorące.
2. Na patelnię wylewałam ciasto łyżką, około 3 łyżek na jeden naleśnik, i rozprowadzałam łyżką na cienką warstwę. Smażyłam około minuty z każdej strony.
Naleśniki smarowałam nadzieniem jabłkowym.
Nadzienie:
kilka jabłek
2 owoce pigwy
cukier waniliowy
masło do smażenia
serek mascarpone, 1 opakowanie 250g
J abłka obrałam i starłam na grubej tarce. Patelnię rozgrzałam i roztopiłam na niej masło aż było bardzo gorące. Wsypałam 2 opakowania cukru waniliowego i mieszając smażyłam, aż lekko zbrązowiał.
Wtedy wrzuciłam starte jabłka i smażyłam aż zredukowałam sok.
Wystudziłam, a potem wymieszałam z serkiem mascarpone.
Nałożyłam nadzienie na naleśniki i zwinęłam każdy z nich.
Podawałam posypane cukrem pudrem.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/10/11-pazdziernika-2012.html