ßßß Cookit - przepis na Spaghettis aux champignons - Spaghetti z pieczarkami

Spaghettis aux champignons - Spaghetti z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Proste i szybkie w przygotowaniu spaghetti na białym winie i śmietanie, zapraszam.
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
250 g świeżych pieczarek
30 g masła
1 łyżka oliwy (Extra vergine)
200 ml białego wytrawnego wina
150 ml śmietanki kremówki
1 pęczek natki pietruszki
2-3 szczypty soli morskiej
1 szczypta pieprzu
50 g startego sera (dowolny, dobry ser wedle uznania)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę + masło, dorzucić pokrojone pieczarki, chwilę podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem, dolać wino, po odparowaniu alkoholu wlać śmietankę i poczekać do zredukowania się sosu. Dosypać posiekaną natkę pietruszki, dorzucić wcześniej ugotowany makaron al dente, wymieszać i podawać z dowolnym dobrym startym serem (najlepszy będzie parmesan ).
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/11/spaghettis-aux-champignons-spaghetti-z.html