Wykonanie
Gdy w domu czuć
przyprawę do piernika to znak, że święta już tuż tuż. Pierniczki to moje ulubione, bożonarodzeniowe słodkości. Nie dość, że pięknie pachną, to jeszcze dają dużo radości podczas ich przygotowywania. Najlepiej przygotować je trochę wcześniej, żeby na święta mogły trochę skruszeć. Dlatego zabierajcie się już dziś za pieczenie :)Źródło
400g
mąki pszennej100g
cukru pudru160g
miodu60g
masła2
jaja1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
przyprawy do piernika2 płaskie łyżeczki
kakaoNa stolnicy wymieszaj wszystkie składniki suche, w środku zrób dołek ,wbij do niego
jajka, wlej roztopione, chłodne
masło i
miód , a następnie zagnieć na jednolitą masę. Ciasto zawiń w folię spożywczą, przełóż je do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ciasto zagnieć , rozwałkowuj na stolnicy na grubość 3-4 mm i wycinaj z niego pierniczki o dowolnych kształtach. Na koniec układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj je
białkiem. Piecz ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gotowe pierniczki przechowuj w metalowej puszce.Smacznego :)