Wykonanie
Szwedzki przysmak, gości na moim
stole dość często. Mąż lubi, bo to jego smak dzieciństwa. Ja przekonałam się do nich parę lat temu. Te pulpeciki są już przygotowane na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Czekają w zamrażarce. Przygotowanie ich jest dość pracochłonne, ale efekt wyśmienity. Polecam!W Szwecji te pulpeciki
jada się w I dzień świąt na obiad razem z zapiekanką ziemniaczaną. Po świętach wstawię ładniejsze zdjęcie jak są już na talerzu :) P.S. Tym razem robiłam z potrójnej porcji. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"

Składniki: (4 porcje około 35-38 sztuk) 1 dl = 100 ml400 g
mięsa mielonego wołowo - wieprzowe4 łyżki
bułki tartej1½ - 2 dl
mleka lub
wody1 łyżeczka
soli½ łyżeczki
czarnego pieprzu1
jajo2 łyżki posiekanej
cebuli½ łyżeczki zmielonego
ziela angielskiego½ łyżeczki zmielonego
goździka1 łyżka
margarynySposób przygotowania:
Mleko lub
wodę pomieszać z
bułką tartą w małej miseczce, aż spuchnie około 5 minut. Po tym czasie użyj blendera, żeby nie było grudek.
Cebulę posiekaj i podsmaż. W dużej misce wymieszaj
mięso z
przyprawami, dodaj
jajo,
cebulę oraz
bułkę tartą z
mlekiem. Wyrabiaj rękoma. Przygotuj sobie wcześniej miseczkę z zimną
wodą i zamaczaj w niej ręce przed wyrabianiem kuleczek. Uformowane kuleczki układaj na suchej blaszce do pieczenia. W trakcie pieczenia będzie sporo tłuszczu. Piecz w piekarniku w 225°C około 18-20 minut. Następnie podważ je drewnianą łyżką, żeby się za mocno nie przylepiły do blachy. Jak przestygną zapakuj w plastikowe pojemniki i zamroź. Lub jeśli zamierzasz zjeść je od razu można je jeszcze lekko przesmażyć na tłuszczu na patelni, wtedy nabiorą brązowego koloru i będą soczyste i chrupiące. Smacznego!