Wykonanie
Kolejna odsłona pysznych piernikowych
ciasteczek, nie tylko na święta. Rozgrzeją w mroźne dni, poprawią nastrój i z pewnością będą smakowały i dzieciom i dorosłym :)Składniki - ilość na około 25-30
ciastek400 g
mąki pszennej70 g miękkiego
masła1/3 szklanki
miodu3/4 szklanki
brązowego cukru1
jajko3-4 łyżki stołowe
mleka1 czubata łyżka
przyprawy do piernika lub
przyprawy piernikowej z tego przepisu1 łyżka
kakao1 łyżka stołowa
sody oczyszczonejopcjonalnie 1 łyżka zmielonych na proszek
orzechów lub
migdałówPrzygotowanie
Miód roztopić na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Do gorącego
miodu dodawać partiami
mąkę wymieszaną z
sodą oczyszczoną,
kakao,
przyprawę piernikową, pokrojone na małe kawałki
masło, rozmącone
jajko, a na końcu dolewać stopniowo po łyżce
mleka. Zagnieść gęste, dość twarde ciasto (jeśli będzie zbyt miękkie, to dodać trochę
mąki, jeśli zbyt twarde -
mleka) zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki.
Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach około 2 cm od siebie i piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po upieczeniu pierniczki można polukrować i ozdobić posypką lub oprószyć
cukrem pudrem.Można je przechowywać nawet kilka tygodni w szczelnym pojemniku.