ßßß
For english scroll down.Z przepisu Leyli Kazim400 g ciecierzycy w puszce5 łyżek Tahini2 ząbki czosnku1 łyżeczka soli6 łyżek oliwy z oliwek extra virgine4 łyżki soku z cytryny7-8 łyżek lodowatej wodyopcjonalnie: ostra/słodka papryka w proszku + natka z pietruszki do dekoracjiCiecierzycę odcedź z zalewy i przemyj pod bieżącą wodą. Do malaksera (miksować też można w misce ręcznym blenderem) wrzuć ciecierzycę, dodaj tahini, czosek, sól, sok z cytryny i zimną wodę. Zmiksuj na gładką masę w trakcie dodając powoli oliwę. Przełóż do miseczki, polej wierzch odrobiną oliwy z oliwek, posyp papryką w proszku. Możesz także dodać natkę pietruszki.Smacznego :)
From Leyla Kazim recipe400 g of canned chickpeas5 tbs tahini2 garlic cloves1 tsp salt6 tbs extra virgine olive oil4 tbs lemon juice7-8 tbs cold wateradditionally: sweet/hot paprika + chopped parsleyDrain the chickpeas and wash them under the water. To the food processor add chickpeas, tahini, garlic, salt, lemon juice, cold water. Turn on the food processor and slowly pour in the olive oil while it runs. When the mixture is smooth and fully mixed tip it into the serving dish. Drizzle with some extra olive oil, sweet/hot paprika and if you like - chopped parsley.Bon Appetit :)