Wykonanie
Przeczytałam kiedyś na jednym z blogów, że blog kulinarny bez przepisu na hummus to żaden blog. Tak więc czynię honory, by po bardzo długiej nieobecności tu, mój blog stał się pełnoprawnym blogiem kulinarnym. To oczywiście wszystko żarty - natomiast przepis na hummus jest pyszny, choć bardzo podstawowy. Na pewno poeksperymentuję jeszcze z hummusowymi wariacjami, a na razie możecie się cieszyć smakiem tego.Większość z was pewnie wie, ale zapewne nie każdy, o czym właściwie jest
mowa. A
mowa jest o paście z
ciecierzycy. Jest to arabskie danie, a w zasadzie zimna przekąska, podawana najczęściej z
chlebem pita. Ja jadam najczęściej na drugie śniadanie ze świeżym
pieczywem. Pychota - spróbujcie sami :)I read once on some blog, that cooking blog without the hummus recipe is not a culinary blog at all. So let me introduce to you my simple, but delicious recipe for hummus and may my blog become a
truly blog of cooking. I'm joking of course, but the hummus is really delicious. In the nearest future I'm gonna try some
more fancy hummus recipes, and let's see where it
goes. For now - please enjoy the basic hummus with a
pita bread or freshly baked bread.Hummus czyli pasta z
ciecierzycy
For english scroll down.Z przepisu Leyli
Kazim400 g
ciecierzycy w puszce5 łyżek Tahini2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli6 łyżek
oliwy z oliwek extra virgine4 łyżki
soku z cytryny7-8 łyżek lodowatej
wodyopcjonalnie: ostra/słodka
papryka w proszku +
natka z
pietruszki do dekoracji
Ciecierzycę odcedź z zalewy i przemyj pod bieżącą
wodą. Do malaksera (miksować też można w misce ręcznym blenderem) wrzuć
ciecierzycę, dodaj tahini,
czosek,
sól,
sok z cytryny i zimną
wodę. Zmiksuj na gładką masę w trakcie dodając powoli
oliwę. Przełóż do miseczki, polej wierzch odrobiną
oliwy z oliwek, posyp
papryką w proszku. Możesz także dodać
natkę pietruszki.Smacznego :)

From Leyla
Kazim recipe400 g of canned chickpeas5 tbs tahini2 garlic cloves1 tsp salt6 tbs extra virgine
olive oil4 tbs lemon juice7-8 tbs cold wateradditionally: sweet/hot
paprika + chopped parsleyDrain the chickpeas and wash them under the water. To the food processor add chickpeas, tahini, garlic, salt, lemon juice, cold water. Turn on the food processor and slowly
pour in the
olive oil while it runs. When the mixture is smooth and fully mixed tip it into the serving dish. Drizzle with some extra
olive oil, sweet/hot
paprika and if you like - chopped parsley.Bon Appetit :)