Wykonanie
Uwielbiam ten czas gdy zaczyna się sezon na
owoce i warzywa, bardzo lubię robić różnego rodzaju marynaty,
dżemy i inne
przetwory. Tym razem przyszedł czas na kompot z
truskawek, które kocha moja córka - mogłaby je jeść przez cały dzień, więc postanowiłam zrobić kompot by miała trochę
truskawek w zimie ;). Przepis pochodzi z tej strony klik.
Składniki :
truskawkicukier kryształgorąca
wodaOpis wykonania :1. Słoje myjemy i wyparzamy.
Truskawki płuczemy w wodzie co jest bardzo ważne nie usuwamy szypułek przed myciem w przeciwnym razie
truskawki naciągną
wody i będą kwaśne. Układamy
truskawki ja zapełniłam słoje do połowy, następnie wsypujemy po 2-3 łyżki stołowe
cukru na 1 L słoje( ilość zależy od tego jak są słodkie
truskawki), zalewam
wodą z czajnika :) i dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy sprawdzamy czy są szczelne.
2. W dużym garnku układamy ściereczkę na dnie i zalewamy
woda zagotowujemy do wrzącej
wody wkładamy słoje i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia, wynosimy do piwniczki.