Wykonanie
            Uwielbiam ten czas gdy zaczyna się sezon na 
owoce i warzywa, bardzo lubię robić różnego rodzaju marynaty, 
dżemy i inne 
przetwory. Tym razem przyszedł czas na kompot z 
truskawek, które kocha moja córka - mogłaby je jeść przez cały dzień, więc postanowiłam zrobić kompot by miała trochę 
truskawek w zimie ;). Przepis pochodzi z tej strony klik.

Składniki :
truskawkicukier kryształgorąca 
wodaOpis wykonania :1. Słoje myjemy i wyparzamy. 
Truskawki płuczemy w wodzie co jest bardzo ważne nie usuwamy szypułek przed myciem w przeciwnym razie 
truskawki naciągną 
wody i będą kwaśne. Układamy 
truskawki ja zapełniłam słoje do połowy, następnie wsypujemy po 2-3 łyżki stołowe 
cukru na 1 L słoje( ilość zależy od tego jak są słodkie 
truskawki), zalewam 
wodą z czajnika :) i dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy sprawdzamy czy są szczelne.


2. W dużym garnku układamy ściereczkę na dnie i zalewamy 
woda zagotowujemy do wrzącej 
wody wkładamy słoje i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia, wynosimy do piwniczki.

