ßßß Cookit - przepis na Francuskie wieżyczki

Francuskie wieżyczki

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajny i efektowny deser, który wspaniale się prezentuje na stole. Zamiast słodkiego farszu możemy użyć słonego i będzie fantastyczna przystawka.
Składniki :
2 płaty gotowego ciasta francuskiego
2 kubeczki śmietany 30 %
budyń czekoladowy
1/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżeczki cukru waniliowego
świeże owoce wg. uznania
Opis wykonania :
W jednym z kubeczków śmietany rozrabiamy budyń, drugi gotujemy z cukrami, cały czas mieszając. Gdy śmietanka będzie wrzała, wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy, aby się nie przypalił. Gdy będzie gęsty odkładamy i studzimy.
Płaty ciasta kładziemy jeden na drugim. Foremką o śr. 7 cm wykrawamy kółka i rozkładamy na 2 części. W co drugim za pomocą kieliszka wycinamy pośrodku dziurkę, ł ą czymy ponownie.
Do wyciętego środka wkładamy masę budyniową tak niecałą łyżeczkę (później uzupełniłam ;). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut, aż się ładnie przyrumienią w temp. 200 C. Dekorujemy :)
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/francuskie-wiezyczki.html