Wykonanie
Pyszna frużelina czyli
owoce w żelu to coś co uwielbiam nawet chyba bardziej niż
dżemy, gdyż są w niej całe
owoce. Zawsze wole zrobić z
jagód frużelinę niż
dżem ;). A jak smakuje na gofrach z
bitą śmietaną przypomina mi wakacje nad naszym morzem. Zawsze gdy jestem muszę obowiązkowo zjeść gofra najlepiej w każdy dzień ;), taka już tradycja być nad morzem i nie zjeść gofra jakby to mogło być. Przepis prosty i szybki trzeba jednak pamiętając o wyparzeniu słoiczków, a zagwarantowane, że przetrzymają długi czas o ile ich szybko nie zjecie :D.
Składniki :1 L
jagód1/2 szklanki
cukru1 kopiata łyżka
żelatyny1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
cytrynaOpis wykonania:Najpierw szykujemy słoiczki, dobrze je wyparzyć w gorącym piekarniku przez około 10 minut :).
Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy
cukrem, mieszamy i wstawiamy na ogień. Gotujemy cały czas mieszając na małym płomieniu, aż
cukier się całkowicie rozpuści, a
owoce puszczą sok- odstawiamy z ognia. Ważne by nie zagotować
owoców, wówczas się rozpadną. Dodajemy
sok z cytryny ja użyłam soku z całej, ale to zależy od indywidualnych smaków i od
słodyczy jagód, jedne są słodkie drugie bardziej kwaskowe.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej
wody i wlewamy do masy, mieszamy.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości
wody, wlewamy do masy mieszamy i zaraz przelewamy do słoiczków, wycieramy gwinty i zakręcamy mocno. Odwracamy nakrętka w dół i odstawiamy do wystudzenia. Ewentualnie można wsadzić je na 5 minut do gorącego piekarnika by zakrętka mocno chwyciła :).