ßßß
            
        
Składniki :1 L jagód1/2 szklanki cukru1 kopiata łyżka żelatyny1 łyżka mąki ziemniaczanej1 cytrynaOpis wykonania:Najpierw szykujemy słoiczki, dobrze je wyparzyć w gorącym piekarniku przez około 10 minut :).Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, mieszamy i wstawiamy na ogień. Gotujemy cały czas mieszając na małym płomieniu, aż cukier się całkowicie rozpuści, a owoce puszczą sok- odstawiamy z ognia. Ważne by nie zagotować owoców, wówczas się rozpadną. Dodajemy sok z cytryny ja użyłam soku z całej, ale to zależy od indywidualnych smaków i od słodyczy jagód, jedne są słodkie drugie bardziej kwaskowe.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody i wlewamy do masy, mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, wlewamy do masy mieszamy i zaraz przelewamy do słoiczków, wycieramy gwinty i zakręcamy mocno. Odwracamy nakrętka w dół i odstawiamy do wystudzenia. Ewentualnie można wsadzić je na 5 minut do gorącego piekarnika by zakrętka mocno chwyciła :).

