Wykonanie
W oryginalnym przepisie na Sicronizadas występuje
gotowana szynka, ale zastąpiłam ją
filetem z indyka i dodałam warzywa:). Same pyszności oto cudowne pełne aromatu ciągnącego się
sera, grillowanej piersi z
indyka,
groszku kukurydzy i
ostrej papryczki + słodka salsa paprykowa - niebo w gębie :D. Oczywiście do tego przepisu wykorzystałam domowe tortille przepis klik, w wersji light for me :) tortilla bez
sera z
sałatą lodową.
Składniki: dla 4 osób8 tortilli400 g
sera żółtego startego300 g
fileta z indyka przyprawionego i usmażonego na patelni grillowejulubiona salsa
mieszanka meksykańska z puszkiOpis wykonania:Lekko natłuszczamy patelnię, kładziemy placek nakładamy 100 g
startego sera rozkładamy równomiernie, następnie pokrojony
filet z indyka i 2 łyżki
mieszanki meksykańskiej. Druga tortillę smarujemy salsą i kładziemy posmarowaną stroną na tortille leżącą na patelni.Patelnie wstawiamy na średni ogień i smażymy, aż
ser się roztopi i dół tortilli lekko zrumieni. Obracamy za pomocą talerza i smażymy z drugiej strony. Gotową kroimy w kliny i podajemy.Możecie użyć dowolnego
mięsa, ja akurat miała
filet z indyka więc go wykorzystałam , może to być
wieprzowina,
wołowina kurczak szynka i dodatki na jakie macie ochotę. Wspaniała przekąska i zabawa dla gości, którą mogą sobie zrobić sami według własnych upodobań. Wystarczy przygotować wcześniej tortille i dodatki
potem to sama przyjemność dobierania dodatków i smażenia :).