ßßß
ok. 300-500 g dyni (pokrojona w kostkę )200 g piersi z kurczaka (pokrojona w kostkę)400 g ryżu arborio1 duża cebula (posiekana)1 l wywaru warzywnego1 szklanka białego wina wytrawnego50 g masła100 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)1-2 łyżki soku z cytrynyCzęść masła rozpuszczam na dużej patelni, na niewielkim ogniu i szkle na nim cebulę. Dodaje dynię i dusze całość na niewielkim ogniu, do miękkości. Dodaję kurczaka. Do całości dosypuje ryż i duszę, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając. Do warzyw, mięsa i ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli ryż "wchłonie" wino. Po trochu dolewam zimny wywar warzywny. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję. Gotuje całość przez ok. 20 minut. Ryż może być ugotowany ale lekko twardawy. Do ugotowanego ryżu dodaje resztę masła i czekam aż się rozpuści. Dosypuje tarty parmezan i doprawiam sokiem z cytryny.Risotto powinno mieć konsystencję płynną, nie za rzadką nie za gęstą. Jeżeli zrobi się za gęste można dodać wywaru z winem.
