Wykonanie
Kiedy wielkimi krokami nadchodzi jesień, Nie wyobrażam sobie nie przygotować choć raz zupy z dyni lub innych potraw z tym warzywem. W tym roku po raz pierwszy robię risotto z
dynią . Jest proste, szybkie a przede wszystkim smaczne i sycące.

ok. 300-500 g dyni (pokrojona w kostkę )200 g
piersi z kurczaka (pokrojona w kostkę)400 g
ryżu arborio1 duża
cebula (posiekana)1 l
wywaru warzywnego1 szklanka
białego wina wytrawnego50 g
masła100 g
parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)1-2 łyżki
soku z cytrynyCzęść
masła rozpuszczam na dużej patelni, na niewielkim ogniu i szkle na nim
cebulę. Dodaje
dynię i dusze całość na niewielkim ogniu, do miękkości. Dodaję
kurczaka. Do całości dosypuje
ryż i duszę, aż
zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając. Do warzyw,
mięsa i
ryżu dolewam
białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli
ryż "wchłonie"
wino. Po trochu dolewam zimny
wywar warzywny. Za każdym razem, kiedy
ryż „wypije”
wywar, dolewam kolejną porcję. Gotuje całość przez ok. 20 minut.
Ryż może być ugotowany ale lekko twardawy. Do ugotowanego
ryżu dodaje resztę
masła i czekam aż się rozpuści. Dosypuje tarty
parmezan i doprawiam
sokiem z cytryny.Risotto powinno
mieć konsystencję płynną, nie za rzadką nie za gęstą. Jeżeli
zrobi się za gęste można dodać
wywaru z
winem.

