ßßß


2 - 3 patroszone świeże pstrągiparę plasterków masła i ewentualnie parę gałązek zielonej pietruszkisól, czarny pieprz ewentualnie przyprawa do rybsok z cytryny0,5 garści płatków migdałowychRybę dokładnie myjemy, osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem lub odrobiną soli i przyprawą do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około godzinę do lodówki.Po tym czasie płaskie naczynie żaroodporne wyścielamy papierem do pieczenia ewentualnie folią aluminiową, układamy pstrągi, do środka wkładamy plasterki masła ( i ewentualnie natkę pietruszki) i posypujemy płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy rybę i pieczemy około 20 - 25 minut, w zależności od wielkości pstrąga.Przed jedzeniem możemy ponownie skropić sokiem z cytryny.