Wykonanie
Bardzo pyszne korzenne
śledzie, z dodatkiem suszonych
śliwek. Zalałam je
olejem kujawskim 3 ziarna - okazał się świetny.
Śliwki dodają nieco
słodyczy, ale nie można powiedzieć że
śledzie są słodkie - są w sam raz. Bardzo lubię korzenne
śledzie. Nie wymagają moczenia, są dobre same w sobie. A jeżeli podkręcimy je lekko dodatkami będą jeszcze smaczniejsze. Bardzo polecam!
składniki ( porcja na jeden słoiczek)150 g
filetów śledziowych ( 2 filety) - używam
śledzi korzennych1/2 średniej
cebule1 gałązka
tymiankuolej kujawski 3 ziarnaprzygotowanie
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę,
śliwki w paski.
Cebulę,
śliwki,
śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od
cebuli. Dodać gałązkę
tymianku. Zalać
olejem tak aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego!