Wykonanie
Kolejna
sałatka "przyniesiona" z pracy przez moją mamę. Szybko ją polubiłam i teraz nie wyobrażam sobie bez niej Bożego Narodzenia, ani Nowego Roku. Prosta i szybka w wykonaniu więc zachęcam Was do wypróbowania, nawet jeśli nie przepadacie za
śledziami ;-)Składniki w równych porcjach np po 200g:
śledźpieczarkicebulaolejPieczarki oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oleju.
Cebulę obieramy, również kroimy w kostkę i szklimy na sporej ilości
oleju (nie może się zarumienić). Podsmażane składniki studzimy. Wymoczonego wcześniej
śledzia kroimy w niedużą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, nie dodajemy
oleju (powinien wystarczyć ten, na którym składniki były podsmażane). Przekładamy do słoika lub miseczki i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin.SMACZNEGO :-)