ßßß Cookit - przepis na Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna na zimno i na ciepło.

Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna na zimno i na ciepło.

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na tradycyjna pieczeń rzymską z jajkiem. Bardzo soczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Polecam :)
Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm.)
- 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 4 duże ugotowane na półtwardo jajka
- 2 surowe jajka
- 1 bułka kajzerka
- 2 ząbki czosnku
- cebulka suszona, majeranek, kminek mielony, domowa wegeta
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremki
Wykonanie
Do mięsa mielonego dodaję surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy i wymoczoną i odciśnięta kajzerkę. Dokładnie mieszam, wyrabiam ręką na jednolita masę. Połowę masy przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta foremki na mięso układam wzdłuż ugotowane i obrane jajka i przykrywam drugą częścią mięsa.
Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pieczeń jest gotowa. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń dziele na połowę, tą część, którą chcę podać na ciepło do obiadu kroję na kawałki jeszcze ciepłą ... u mnie np. dziś z ziemniaczkami purre i sałatą lodową . Drugą część, która ma być spożywana na zimno np. na kanapki.. jeszcze ciepłą szczelnie owijam folią aluminiową i zostawiam tak do ostudzenia, potem przekładam do lodówki, dzięki temu będzie bardzo soczysta i łatwo się pokroi.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/03/pieczen-rzymska-z-jajkiem-smaczna-na.html