Wykonanie
Najczęściej zawijasy jem drobiowe z
serem i
papryką, albo ze
śliwką i
morelą. Jednak dzisiaj miałam ochotę na takie z pięknego
schabu, z dodatkiem jakiegoś nowego nadzienia. I tak oto powstały zawijasy z wędzoną
mozzarellą,
korniszonem i
pieczarkami.

Składniki:0,5kg
schabu6 plastrów
mozzarelli wędzonej
ogórki konserwowe (ja znalazłam takie mini
korniszony)6
pieczareksól,
pieprz,
przyprawa do kurczakabułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam na 6 plastrów (na szerokość palca). Mocno rozbiłam.
Pieczarki umyłam i pokroiłam w większą kostkę (lub tak żeby było wygodnie przy zawijaniu).
Ogórki przekroiłam na pół, przy takich małych korniszonach użyłam ich 12.Każdy płat
schabu oprószyłam
solą,
pieprzem i
przyprawą do kurczaka (tylko z jednej strony). Następnie położyłam plaster
sera,
korniszony i
pieczarki. Wszystko razem zawijamy jak najciaśniej się da. Możemy tutaj wspomóc się wykałaczką lub nićmi. Zawijasy obtaczamy w
bułce i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy z każdej strony.Następnie przekładamy zawijasy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180stopnii przez 30-35 minut (ja użyłam opcji góra-dół, a przez ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg).Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego