Wykonanie
Bardzo lubię mazurki :-) zawsze kupowałam w
cukierni gotowe ale tym razem zrobiłam go sama :-) i nie żałuję... jest pyszny :-) od tej
pory już nie
będę odwiedzała
cukierni - mazurek będzie w moim domu własnej roboty.Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:Ciasto:200 g
mąki pszennej1
jajko kurze100 g zimnego
masła50 g
cukruusuńKrem:250 g
mleka50 g
masła70 g
cukru80 g
kaszy manny50 g
rodzynek200 g gotowej masy krówkowej - kajmak
orzechy,
rodzynki,
wiórki kokosowe do dekoracji2 łyżki
dżemu z
czerwonej porzeczkiWykonanie w Termomixie:Ciasto - do naczynia wkladamy wszystkie składniki i mieszamy czas 20 sek, obr.4. Nastepnie ciasto wkładamy na godzinke do lodówki.Po tym czasie przygotowujemy formę na tartę - okrągłą i smarujemy
masłem i wylepiamy formę
ciastem łącznie z brzegami. Pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.Odstawiamy ciasto do wystudzenia.W tym czasie do czystego naczynia wlewamy
mleko,
masło i
cukier i gotujemy czas 10 min/ 100 st/ obr.3. Nastepnie wsypujemy
kaszę mannę i gotujemy jeszcze 3 min/ 90 st / obr.3 (po upływie 2 minut zwiększamy obroty do poz.4). Wsypujemy
rodzynki i mieszamy kopystką.Na ciasto kładziemy 2 łyżki
dżemu i wykladamy masę z
kaszy, schładzamy w lodówce. Nastepnie kładziemy masę
krówkową i zdobimy
rodzynkami,
orzechami i wiórkami kokosowymi.Schładzamy w lodówce.Smacznego :-)