ßßß Cookit - przepis na Kulinarna Maniusia: Mazurek :-)

Kulinarna Maniusia: Mazurek :-)

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię mazurki :-) zawsze kupowałam w cukierni gotowe ale tym razem zrobiłam go sama :-) i nie żałuję... jest pyszny :-) od tej pory już nie będę odwiedzała cukierni - mazurek będzie w moim domu własnej roboty.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
1 jajko kurze
100 g zimnego masła
50 g cukru
usuń
Krem:
250 g mleka
50 g masła
70 g cukru
80 g kaszy manny
50 g rodzynek
200 g gotowej masy krówkowej - kajmak
orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe do dekoracji
2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
Wykonanie w Termomixie:
Ciasto - do naczynia wkladamy wszystkie składniki i mieszamy czas 20 sek, obr.4. Nastepnie ciasto wkładamy na godzinke do lodówki.
Po tym czasie przygotowujemy formę na tartę - okrągłą i smarujemy masłem i wylepiamy formę ciastem łącznie z brzegami. Pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Odstawiamy ciasto do wystudzenia.
W tym czasie do czystego naczynia wlewamy mleko, masło i cukier i gotujemy czas 10 min/ 100 st/ obr.3. Nastepnie wsypujemy kaszę mannę i gotujemy jeszcze 3 min/ 90 st / obr.3 (po upływie 2 minut zwiększamy obroty do poz.4). Wsypujemy rodzynki i mieszamy kopystką.
Na ciasto kładziemy 2 łyżki dżemu i wykladamy masę z kaszy, schładzamy w lodówce. Nastepnie kładziemy masę krówkową i zdobimy rodzynkami, orzechami i wiórkami kokosowymi.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/04/mazurek.html