Wykonanie
Pietruszka to jeden z najcenniejszych produktów jakim obdarzyła nas natura. Najczęściej jednak
pietruszka stanowi dekorację na talerzu i często jest zdrowsza niż posiłek który zdobi. W zdrowej kuchni nie może zabraknąć
ziół. Są niezastąpione dzięki swojej wszechstronności. Posiadają ogrom witamin i mikroelementów, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nie tylko nadają potrawom apetycznego wyglądu, ale usprawniają trawienie.
Natka pietruszki i
koperek to najczęściej używana w kuchni
zielenina. Czy wiesz ile zdrowia wnosi do Twojej diety dodatek
natki pietruszki? Lista zalet wydaje się nie
mieć końca. Oto niektóre z nich:

jest bogata w chlorofil, dzięki
czemu oczyszcza krewzawiera witaminę A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, K, E,C, PP, D, beta-karoten kwas foliowydostarcza takich minerałów jak: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, mangan, siarkawspomaga nerki i
watrobę w procesach oczyszczania organizmupomaga przy zgadzeniweluje przykry zapach z ustwzmacnia
sercerozpuszcza cholesterolwzmacnia zęby i kościznajduje zastosowanie w leczeniu nerek, pecherza moczowego i dróg moczowych
olejki eteryczne chronią przed
rakiem płucłagodzi nerwobólepoprawia trawienie i przynosi ulgę w gwałtownej fermentacji w jelitachświetnie wpływa na wzrok i ceręma działanie rozkurczajace, dlatego łagodzi dolegliwości menstruacyjneposiada właściwości antyseptyczneredukuje cellulitchroni przed wolnymi rodnikamizapobiega anemii i krzywicyTo produkt naturalny i trudno o przedawkowanie.1 łyżeczka
natki dziennie zaspokaja nieomal wszystkie nasze potrzeby witaminowe .
Natka pietruszki ułatwia przyswajanie żelaza ( nawet 2-4 krotnie) z innych produktów, zarówno roślinnych, jak i zwierzecych.Świeże ziele pasuje do zup i
sosów, ryb,
masła ziołowego,
twarogu i
grzybów. Nadaje się prawie do wszystkich mieszanek
ziołowych, równiez do suszenia i mrożenia.Uwagi: Jedynie osoby ze schorzeniami nerek i kobiety w ciąży powinny ograniczyc spożycie
natki pietruszki do 2 łyżeczek dziennie.