ßßß Cookit - przepis na Pietruszka - zielona moc natury

Pietruszka - zielona moc natury

nazwa

Wykonanie

Pietruszka to jeden z najcenniejszych produktów jakim obdarzyła nas natura. Najczęściej jednak pietruszka stanowi dekorację na talerzu i często jest zdrowsza niż posiłek który zdobi. W zdrowej kuchni nie może zabraknąć ziół. Są niezastąpione dzięki swojej wszechstronności. Posiadają ogrom witamin i mikroelementów, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nie tylko nadają potrawom apetycznego wyglądu, ale usprawniają trawienie. Natka pietruszki i koperek to najczęściej używana w kuchni zielenina. Czy wiesz ile zdrowia wnosi do Twojej diety dodatek natki pietruszki? Lista zalet wydaje się nie mieć końca. Oto niektóre z nich:
jest bogata w chlorofil, dzięki czemu oczyszcza krew
zawiera witaminę A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, K, E,C, PP, D, beta-karoten kwas foliowy
dostarcza takich minerałów jak: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, mangan, siarka
wspomaga nerki i watrobę w procesach oczyszczania organizmu
pomaga przy zgadze
niweluje przykry zapach z ust
wzmacnia serce
rozpuszcza cholesterol
wzmacnia zęby i kości
znajduje zastosowanie w leczeniu nerek, pecherza moczowego i dróg moczowych
olejki eteryczne chronią przed rakiem płuc
łagodzi nerwobóle
poprawia trawienie i przynosi ulgę w gwałtownej fermentacji w jelitach
świetnie wpływa na wzrok i cerę
ma działanie rozkurczajace, dlatego łagodzi dolegliwości menstruacyjne
posiada właściwości antyseptyczne
redukuje cellulit
chroni przed wolnymi rodnikami
zapobiega anemii i krzywicy
To produkt naturalny i trudno o przedawkowanie.
1 łyżeczka natki dziennie zaspokaja nieomal wszystkie nasze potrzeby witaminowe .
Natka pietruszki ułatwia przyswajanie żelaza ( nawet 2-4 krotnie) z innych produktów, zarówno roślinnych, jak i zwierzecych.
Świeże ziele pasuje do zup i sosów, ryb, masła ziołowego, twarogu i grzybów. Nadaje się prawie do wszystkich mieszanek ziołowych, równiez do suszenia i mrożenia.
Uwagi: Jedynie osoby ze schorzeniami nerek i kobiety w ciąży powinny ograniczyc spożycie natki pietruszki do 2 łyżeczek dziennie.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/08/pietruszka-zielona-moc-natury.html