Wykonanie

Zapraszam na zielone śniadanie - niskokaloryczne, lekkostrawne i pełne sytego błonnika. Najlepszy koktajl jaki zmiksowałam w minionym tygodniu. Po zielonym z dodatkiem liści
włoskiej kapusty (przepis na blogu ) zdecydowanie wysunął się na I pozycję. Tym razem w roli głównej
burak liściowy-Mangold i
kiwi, istna bomba witaminowa.
Burak liściowy, jak wszystkie warzywa, których liście są zielone jest pełen chlorofilu i działa alkalizująco. Mangold jest bardzo smacznym dodatkiem do zimowego koktajlu. Sam dość neutralny w smaku, ale w połączeniu z
owocem kiwi i dodatkiem fig jest po prostu pyszny. Bardzo ciekawy i delikatny w smaku, posmakuje również dzieciom. Niepozorne
kiwi zapewni dzienną dawkę witaminy C (wiele innych dobroci, więcej przeczytasz tutaj), a drobne pesteczki chrupiącą teksturę koktajlu.

Skladniki na 2 porcje:2 dojrzałe
kiwi2
jabłka4-5 liści
buraka liściowego2
suszone figi1
bananplasterek
imiru - opcjonalnie1 szklanka
wody mineralnejWykonanie:bardzo suche
figi namoczyć wieczorem w zimnej wodzie lub na 10 minut w gorącejobrać
jabłka, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki obranego
banana.
Figi pokroić na mniejsze kawałki z
buraka liściowego usunąć białe łodygi, do koktajlu odkroić tylko zielone częSćci. Pokroić w drobne paski na dno kilelicha blendera wlać
wodę, dodać pokrojone
owoce i liście
buraka. Zmiksować do pożądanej konsystencji i wypić natychmiast po przygotowaniuNA ZDROWIE!