ßßß Cookit - przepis na Serce z parówki i jajka sadzonego

Serce z parówki i jajka sadzonego

nazwa

Wykonanie

Czyli trochę miłości na śniadanie :)
Dziś postanowiłam uraczyć się śniadaniem o wielce romantycznych kształtach, zaserwowanym samej sobie, bez Pana Męża udziału.
Wczorajsze ćwiczenia relaksacyjne przy wyrabianiu Drożdżówki z dżemem truskawkowym i kruszonką, okazały się skuteczne tylko połowicznie i stan rozdrażnienia w stosunku do małżonka nadal trwa.
Parówka-serce w towarzystwie jaja sadzonego - oto romantyczny związek doskonały! :)
Składniki na porcję dla 1 osoby - wyłącznie dla Pani Żony, bo Pan Mąż nie zasłużył... :
1 parówka
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz - do smaku
Parówkę obrać z osłonki. Przeciąć wzdłuż w jej połowie, z jednej strony zostawiając nie nacięty koniec ok 1,5 - 2 cm.
Wygiąć końce parówki na zewnątrz, formując kształt serca. Spiąć wykałaczką.
Na rozgrzanym oleju i średnim ogniu chwilę podsmażyć parówkę z jednej strony. Odwrócić i wbić ostrożnie do środka jajko - uważać, aby żółtko się nie rozlało . Profilaktycznie, tuż po wbiciu jajka, docisnąć brzegi parówki do patelni, aby białko nie wypływało dołem.
Smażyć pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez kilka minut, aż jajko się ładnie zetnie - stopień ścięcia jajka wedle własnych preferencji, ja akurat lubię mocno ścięte, bez "farfocli" i "kataru" . Jeśli zrezygnuje się z pokrywki, proces smażenia będzie dłuższy, ale żółtko bardziej płynne i żółciutkie.
Pod koniec smażenia całość opruszyć pieprzem i solą do smaku.
Ostrożnie wyłożyć na talerz i wyjąć wykałaczkę.
Podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie pomidor i domowy chleb zawijany - przepis wkrótce na blogu.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/01/serce-z-parowki-i-jajka-sadzonego.html