Wykonanie
Czy to z okazji jakiejś wspólnej rocznicy, czy też bez okazji, czasem miło jest zrobić romantyczne śniadanie. Nie musi być od razu pełne wyszukanych produktów, afrodyzjaków podanych na złotej tacy. Wystarczy odrobina wyobraźni, żeby zwykłe, codzienne śniadanie podać w romantyczny sposób.Dobrze jest w kuchennych szafkach poszukać foremek do wykrawania
ciastek. Może znajdzie się taka w kształcie serca?W kromce
chleba wycinamy dziurkę w kształcie
serca. Tą samą foremką wykrawamy
serce z plasterka
szynki i
sera.
Chlebowe serce smarujemy
masłem, kładziemy
ser i
szynkę i mamy kanapkę w kształcie
serca. Proste? Proste, a
chleb który został możemy podgrzać w tosterze i mamy ciekawą grzankę, którą możemy podać z najzwyklejszą w świecie jajecznicą. Do tego
pomidor pokrojony w kostkę i odrobina
sera pleśniowego i romantyczne śniadanie gotowe.
Drugi, równie prosty pomysł podpatrzyłam u Pyzy
Jajko sadzone w
parówkowym sercuSkładniki:2
jajka2 cienkie, długie
parówkiOlejSól ziołowaPieprzWykonanie:
Parówki przecinamy wzdłuż, ale nie do końca. Jedną z powstałych „nóg” nacinamy na końcu w poprzek. Obie „nogi” wywijamy nad nieprzeciętnym końcem w taki sposób, żeby powstało
serce.
Parówkowe serca przekładamy na patelnię z odrobiną
oleju, chwilę smażymy i do każdego
serca wbijamy
jajko. Doprawiamy do smaku
solą ziołową i
pieprzem i smażymy pod przykryciem, aż
białko się zetnie, ale
żółtko pozostanie płynne. W ten oto prosty sposób powstaje
jajko sadzone w
sercu z
parówki.