Wykonanie

Pyszne, meeega
czekoladowe, lekko chrupiące z zewnątrz, mięciutkie wewnątrz. Dla wszystkich wielbicieli
czekolady, będzie to nie lada gratka. Moiczekoladoholicy mlaskali z zachwytu... Przepis na te
ciasteczka znalazłam tutajZ podanych składników wychodzi ok.50 sztuk pełnych
czekolady łakoci... :-)Składniki:- 2 szklanki*
mąki pszennej, dałam 375g
mąki orkiszowej typ750- 1/2 łyżeczki
sody- 1/2 łyżeczki
soli- 115g
masła- 3/4 szklanki*
kakao- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii- 1,5 szklanki* drobnego
cukru np. trzcinowego lub
ksylitolu- 1/3 szklanki*
maślanki (dałam domowy
kefir z
grzybka tybetańskiego)- 2 szklanki* czipsów
czekoladowych (dałam pokrojoną drobno
czekoladę deserową i część
mlecznej)

* szklanka 250mlRoztopić
masło i wlać gorące do misy miksera, dodać
kakao i zmiksować na gładką masę. Dodajemy
cukier,
maślankę (
kefir), ekstrakt z
wanilii i dokładnie miksujemy. Następnie partiami dodajemy
mąkę wymieszaną z
solą i
sodą, mieszamy. Na końcu wsypujemy czipsy
czekoladowe, lub tak jak u mnie
czekolady pokrojone na małe kawałeczki i mieszamy. Ciasto jest dość gęste i klejące.Wykładamy po ok.1/2 łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 10-12 minut na termoobiegu.





Smacznego :-)