Wykonanie
Są produkty pochodzenia zwierzęcego, które w wegańskiej kuchni trudno zastąpić. Ten, kto już od dawna jest na diecie roślinnej zapewne wie, że jak niektórym ciężko pogodzić się z
brakiem w potrawie (zwykle kuchni włoskiej) tego aromatycznego,
startego sera . Tej cudownej kropki nad "i" wieńczącej kulinarne dzieło. Czasem powoduje to, że łamiemy się i pozostawiamy innym ten cały bezsensowny weganizm. Kochani, zanim to zrobicie musicie spróbować czegoś niepozornego, co sprawi, że żaden
makaron bez
sera nie będzie Wam straszny. To wegański
parmezan !Z
brakiem serowego smaku dotąd radziłam sobie używając nieaktywnych
płatków drożdżowych . W pewnym czasie byłam nawet
drożdżowym maniakiem, wciąż poszukując tych najlepszych. Moje poszukiwania pokazały, że jest wielka różnica
między płatkami wielu firm. Okazało się, że nieaktywne
płatki drożdżowe niektórych smakowały nijak i przypominały mi karmę dla rybek. Te jednak dobrej jakości miały cudowny
orzechowo-
serowy posmak. Zazwyczaj były one do kupienia jedynie na wysyłkę lub tylko w jednym sklepie w całym Poznaniu. No cóż... Chcecie zjeść coś dobrego, więc musicie się czasem postarać. :pA co to właściwie nieaktywne
płatki drożdżowe ?To nic innego jak nieaktywna forma
drożdży.
Płatki drożdżowe nie fermentują w naszym układzie pokarmowym i nie powodują wzrostu ciasta. Za ich
serowo-
orzechowy smak odpowiedzialna jest duża zawartość naturalnego glutaminianu. Nieaktywne
płatki drożdżowe można kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością. Ja preferuję te bez dodatku żadnego słodu.Do niedawna myślałam, że nic najlepiej nie zastąpi weganinowi
sera owe
płatki drożdżowe. Zmieniłam zdanie, gdy odkryłam niesamowity produkt - wegański
parmezan. To właśnie nieaktywne
płatki drożdżowe są jego istotnym elementem. Wraz z
migdałami i
przyprawami tworzą niesamowitą mieszankę, która bardzo przypomina smak
sera.Pamiętajcie, dobrej jakości nieaktywne
płatki drożdżowe są tutaj podstawą. Namawiam do poszukania swoich ulubionych. :)

przepis na- 3 łyżki
płatków migdałowych /
migdałów bez skórki- 2 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych (aby
parmezan był bezglutenowy użyjcie
płatków drożdżowych bez dodatku słodu jęczmiennego)- szczypta
kurkumy- szczypta
pieprzu cayenne- szczypta
soli himalajskiejWszystkie składniki wrzucam do naczynia blendera i miksuję na
mąkę.Gotowy wegański
parmezan przekładam do szczelnie zamkniętego słoiczka.Z tym wegańskim
parmezanem już żadne danie kuchni włoskiej nam nie straszne. Idealnie sprawdzi się także w sałatkach, wegańskich zapiekankach czy pizzach.