Wykonanie

Są takie przepisy, które nie przestają mnie zadziwiać - jakim cudem niekiedy z tak zdrowych i prostych składników wychodzi coś co smakuje tak pysznie? To właśnie jeden z nich. Jeśli ograniczacie
nabiał lub macie nietolerancję laktozy i cierpicie, bo nie ma czym posypać włoskiego
makaronu to mam rozwiązanie. Taki ,,parmezan'' jest genialnie pyszny, jak dla mnie smakuje dokładnie jak posypka serowa, którą dodaje się do
chipsów czy
krakersów, na pewno wiecie o jakim smaku
mowa ;D Mam już kilka pomysłów na dania z udziałem tego cuda. To super opcja dla dzieci, które domagają się niezdrowych, słonych przekąsek - ten proszek sprawi, że wszystko będzie smakować jak zdjęte z półki z niezdrowymi rarytasami ;) Potrzebne do przepisu
płatki drożdżowe dostaniecie w większości sklepów ze zdrową żywnością.kalorie i makroskładniki dla 1 łyżeczki ,,parmezanu''►
migdały [80 g / 8 łyżek kruszonych
migdałów]►
płatki drożdżowe [24 g / 8 łyżek]►
sól [1 i 1/2 łyżeczki]
Migdały pokruszyć blenderem lub młynkiem do
kawy do konsystencji przypominającej grube ziarenka piasku. Przed kruszeniem można je podpiec i obrać ze skórki, ale ja zrezygnowałam z tego kroku z dwóch powodów: 1) lenistwo 2) w skórce jest wiele dobroci ;)Do
migdałów dodać
płatki drożdżowe i mielić wszystko blenderem jeszcze przez moment, do rozdrobnienia
płatków (nie mieszać zbyt długo, żeby
migdały nie zamieniły się w pastę)Dodać
sól i dobrze wymieszać.