ßßß
Składniki (na około 350 ml śmietanki)100 g posiekanych drobno migdałów bez skórki (można je posiekać w blenderze)1 szklanka przegotowanej, zimnej wody2 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)1 łyżeczka mielonej kozieradkiszczypta soli himalajskiej
PrzygotowanieRozdrobnione migdały (można je grubo posiekać nożem) wsypać do blendera i wlać około 0,5 szklanki wody. Miksować na mniejszych obrotach kilka minut. Masa powinna zgęstnieć. Dodać sól, płatki drożdżowe, kozieradkę i dolać trochę wody. Miksować kilka minut, sprawdzając gęstość masy i po troszku dolewać wodę. Należy miksować tak długo, aż po spróbowaniu śmietanki nie wyczujemy ziarnistości, tylko jednolity i kremowy smak. Mnie zajęło to około 10 minut.Jak obrać migdały ze skórki? Wrzucić migdały do miseczki, sparzyć wrzątkiem, a gdy woda nieco przestygnie, palcami zdjąć skórkę.