Wykonanie
Czy tak jak ja, z różnych powodów nie możecie spożywać śmietany? Chciałam na jakiś czas przestać maltretować
mleko kokosowe i spróbować czegoś nowego. Bez
cukru, soi, karagenu i innych zagęszczaczy. Po prostu własnej roślinnej
śmietanki. Postawiłam na
migdały. Nic bardziej prostego, niż zrobić ją przed obiadem i dodać do zupy lub sosu. Wystarczą namoczone i obrane ze skórki
migdały, blender i trzy dodatki:
sól,
płatki drożdżowe i
kozieradka. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Składniki (na około 350 ml
śmietanki)100 g posiekanych drobno
migdałów bez skórki (można je posiekać w blenderze)1 szklanka przegotowanej, zimnej
wody2 łyżeczki
płatków drożdżowych (opcjonalnie)1 łyżeczka mielonej
kozieradkiszczypta
soli himalajskiej
PrzygotowanieRozdrobnione
migdały (można je grubo posiekać nożem) wsypać do blendera i wlać około 0,5 szklanki
wody. Miksować na mniejszych obrotach kilka minut. Masa powinna zgęstnieć. Dodać
sól,
płatki drożdżowe,
kozieradkę i dolać trochę
wody. Miksować kilka minut, sprawdzając gęstość masy i po troszku dolewać
wodę. Należy miksować tak długo, aż po spróbowaniu
śmietanki nie wyczujemy ziarnistości, tylko jednolity i kremowy smak. Mnie zajęło to około 10 minut.Jak obrać
migdały ze skórki? Wrzucić
migdały do miseczki, sparzyć wrzątkiem, a gdy
woda nieco przestygnie, palcami zdjąć skórkę.