Wykonanie
Wreszcie znalazłam przepis na owsiankę, którą w całości pochłonęło moje dziecko! A i ja się w niej tak rozsmakowałam, że od tygodnia robię ją sobie na śniadanie :) Polecam!Składniki na 1 dorosłą porcję:1/2 lub 1/2 szklanki
płatków owsianych górskich (w zależności od apetytu)
jogurt truskawkowy (o dobrym składzie!),
młodej robię z Piątusiem Piątnicy i to właśnie robi całą robotę ;)7-10 mrożonych
truskawekłyżka miodu/syropu klonowego/syropu z agawypół
bananawiórki
czekolady do posypania (opcjonalnie)
Płatki zagotować (12-15 minut) w 3x większej ilości
wody (czyli szklanka na 1/3
płatków). Do drugiego rondelka wrzucić
truskawki i postawić je na niewielkim ogniu. Podgrzewać aż się całe rozmrożą i puszczą sok, po czym wlać do nich
miód, przykryć, ale uchylić pokrywkę, pogotować minutkę, wymieszać, odstawić z gazu.Do miseczki wyłożyć ugotowane
płatki, zalać
jogurtem, wyłożyć
truskawki i polać wszystko sosem z rondelka. Wkroić połówkę
banana i posypać całość wiórkami, jeśli używamy.Smacznego :)