Wykonanie
Moim zdaniem własnoręcznie robione
czekoladki to prezent trafiony niemal zawsze. Jeśli wybieramy się do kogoś i zamierzamy przynieść ze sobą bombonierę czy paczkę osobno pakowanych
cuksów, warto pomyśleć o prostych, ale genialnie pysznych ręcznie robionych pralinkach. Może nie przechowują się tak idealnie jak kupne
słodycze, ale możemy włożyć w nie dużo
serca i podpasować nadzienie pod obdarowywaną osobę. U mnie
czekolada mleczna nadziana nutellą i
masłem orzechowym, ale opcji jest nieskończenie wiele ;)składniki na 15 czekoladek/1 silikonową foremkę►
czekolada [100 g / tabliczka]► nadzienie do wyboru [ok. 5 łyżek]Rozpuszczoną
czekoladą pokryć dna i boki foremek. Włożyć do zamrażalnika do stężenia na ok. 30 min.Przygotowane foremki wypełnić nadzieniem (
krem czekoladowy,
masło orzechowe,
masło migdałowe, płynna
chałwa, krem nugatowy,
adwokat, płynna
krówka, solony karmel,
dżem owocowy,
wiśnie w
likierze itd.)Nadzienie pokryć warstwą
czekolady do poziomu foremki i znów wstawić do zamrażarki na godzinę.Gotowe! Zjeść najpóźniej w ciągu 2-3 dni.