Przekąska na raz. Nie tylko na Święta. :-) Na wszelkich towarzyskich spotkaniach najlepiej sprawdzają się przekąski na jeden k ęs. Dodatkowo rybka lubi p ływać, jest to prawda powszechnie znana nie od dzis... więc śledzik to obowiązkowa pozycja zakupowa przed imprezą. ;-) Śledzia w tej formie przygotowuję również na kanapki. Można pokroić go drobniej, ja tego nie zrobiłam, bo lubię kiedy kawałki śledzia, cebuli i ogórka są wyczuwalne.6 kromek chleba razowego3 filety śledziowe3 ogórki kiszone1 czerwona cebula2 łyżki soku z cytrynypieprzkoperek do dekoracji1. Z kromek chleba razowego wycinamy szklanką krążki. Podpiekamy je w piekarniku przez około 7 minut.2. Śledzie, ogórki i cebulę drobno siekamy. Doprawiamy pieprzem, wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy.3. Gotowe śledzie wykładamy na grzanki. Dekorujemy gałązką koperku.