Wykonanie
Ostatnio ciężko u mnie z czasem. Nowa praca, gdzie w obie strony musiałem dojeżdżać komunikacją, ile czasu mi to zajmowało niech zobrazuje fakt, że przez tydzień potrafiłem, jadąc do pracy i z pracy przeczytać 2 książki po 300 stron :) Ale mam już samochód służbowy, więc mam dodatkowe 2h dziennie i zmęczenie mniejsze. Choć przeziębienie mnie trochę wzięło przy okazji przesiadek i wychodzenia z ciepłego autobusu na minusowe temperatury co chwila. Dodatkowo trochę poobijany jestem po wypadku autobusowym, w którym uczestniczyłem. Ale najważniejsze, że w końcu zacząłem gotować i mam sporo nowości dla Was. Dziś pierwsza propozycja,
sałatka z
cukinii i
pomidorków.
Składniki :1/2
cukinii1/2
cebuli czerwonejkilka
pomidorków cherry2 ząbki
czosnkulistki
bazyliisałata pak choi1 łyżka
oliwa extra verginePrzyprawy :
pieprz czarnypieprz ziołowyCukinie myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy
czarnym pieprzem.Układamy na folię aluminiową i wstawiamy do parowaru na 12 minut.
Cebule czerwoną siekamy w drobną kostkę i parzymy wrzątkiem.
Czosnek drobno kroimy.
Pomidorki cherry parzymy również wrzątkiem, zdejmuje skórki i posypujemy
pieprzem ziołowym.
Bazylie i
sałatę pak choi myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i siekamy.Po wyłączeniu się parowaru, mieszamy wszystkie składniki i polewamy
oliwą extra vergine.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam