Wykonanie
Łosoś często gości na naszym
stole a ja staram się by nie był nudny. Przerabiam go na dziesiątki różnych sposobów, mniej trafionych (których nie publikuję na blogu) i trafionych w dziesiątkę, jak w przypadku tej wersji. :-) Myślę, że zasługuje na miano namiastki
ryby smażonej w panierce, bo
płatki kukurydziane nadają rybie niesamowitej chrupkości, jak panierka a smak
orzechów dopełnia całość. Szybko i zdrowo, tak jak lubimy najbardziej.

2 filety z
łososia1,5 szklanki
płatków kukurydzianychgarść dowolnych
orzechów100 ml
jogurtu naturalnego1/2
cytrynysól,
pieprz,
papryka słodka,
czosnek granulowany1.
Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka i kruszymy z pomocą wałka.
Orzechy drobno siekamy, dodajemy do pokruszonych
płatków. Do
jogurtu dodajemy szczyptę każdej z przypraw, mieszamy.2. Filet z
łososia nacieramy
solą i
sokiem z cytryny. Smarujemy
jogurtem, obtaczamy w płatkach i orzechach.3. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut w zależności od grubości fileta.
