Wykonanie
Po zrobieniu
mąki kasztanowej nadeszła
pora na wykorzystanie jej. Ze względu na to, że uwielbiam naleśniki, padło właśnie na nie. Przygotowałam je z dodatkiem
mąki ziemniaczanej, abym nie miała problemów z ich odwracaniem.Teraz już wiem, że przy okazji następnych zakupów zaopatrzę się w większą ilość
kasztanów i
będę częściej smażyć te naleśniczki;)Składniki na 10 sztuk:3/4 szklanki
mąki kasztanowej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejszklanka
mleka2/3 szklanki
wody gazowanej2
jajkałyżka
cukru2 łyżki
olejuszczypta
soliObie
mąki przesiewamy do miski, wbijamy
jajka, wlewamy
mleko,
olej i
wodę, wsypujemy
cukier oraz
sól. Wszystkie składniki miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy.Ciasto odstawiamy na około 15 minut.Po tym czasie naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować naleśniki
kasztanowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach
mąki kasztanowej:jest bogata w
skrobie,zawiera stosunkowo dużo
białka,ma sporo witamin z grupy B, a także wapń, fosfor i potas.