ßßß Cookit - przepis na Naleśniki kasztanowe

Naleśniki kasztanowe

nazwa

Wykonanie

Po zrobieniu mąki kasztanowej nadeszła pora na wykorzystanie jej. Ze względu na to, że uwielbiam naleśniki, padło właśnie na nie. Przygotowałam je z dodatkiem mąki ziemniaczanej, abym nie miała problemów z ich odwracaniem.
Teraz już wiem, że przy okazji następnych zakupów zaopatrzę się w większą ilość kasztanów i będę częściej smażyć te naleśniczki;)
Składniki na 10 sztuk:
3/4 szklanki mąki kasztanowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka mleka
2/3 szklanki wody gazowanej
2 jajka
łyżka cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
Obie mąki przesiewamy do miski, wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej i wodę, wsypujemy cukier oraz sól. Wszystkie składniki miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy.
Ciasto odstawiamy na około 15 minut.
Po tym czasie naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować naleśniki kasztanowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach mąki kasztanowej:
jest bogata w skrobie,
zawiera stosunkowo dużo białka,
ma sporo witamin z grupy B, a także wapń, fosfor i potas.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/nalesniki-kasztanowe.html