Wykonanie
Wersji na to ciasto znajdziemy wiele, ma smaczny mocno intensywny
kokosowy posmak, który dodatkowo wzbogaciłam
likierem kokosowym, słone
krakersy przełamują całą
słodycz kremu, dzięki temu smaki się równoważą. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu. Skuszą się Ci którzy z piekarnikiem są na bakier J
Składniki:Na formę 25/25 cm25 dag słonych
krakersówMasa kokosowa:½ litra
mleka2
żółtka2 łyżki
mąki pszennej1
budyń śmietankowy16 g
cukru waniliowego25 dag
masła 82%½ szklanki
cukru100 ml
likieru kokosowego15 dag wiórek
kokosowychWierzch z prażonych wiórek:10 dag wiórek
kokosowych1 łyżka czubata łyżka
masła1 łyżka
cukru pudruSposób wykonania:Masa budyniowa:
Żółtka ubić mikserem z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę, wlać ½ szklanki
mleka, dodać
budyń oraz
mąkę, zmiksować na jednolitą masę bez grudek.Resztę
mleka zagotować, dodać zmiksowaną masę z
żółtkami, mieszać energicznie i ugotować
budyń. Gotującą masę trzymać na ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia zostawić w temp pokojowej do całkowitego wystygnięcia.Miękkie
masło utrzeć na puch dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu i
likieru zmiksować na krem , na koniec wsypać wiórka, wymieszać szpatułką.Kwadratową formę wyłożyć papierem-ja miałm silikonową więc nie wykładałam niczym, rozłożyć warstwę
krakersów i jedną trzecią kremu, ułożyć kolejną warstwę
krakersów i krem i znów
krakersy, ostatnia warstwa stanowi krem,Prażone wiórka:
Masło rozpuścić w misce z
cukrem pudrem, wsypać wiórka, mieszając cały czas uprażyć na złocisto-uważać bo wiórka mają tendencję do przypalania.Gdy będą złociste, zdjąć z kuchenki całkowicie wystudzić, posypać wierzch ciasta.Schłodzić w lodówce.