ßßß


Składniki:Na formę 25/25 cm25 dag słonych krakersówMasa kokosowa:½ litra mleka2 żółtka2 łyżki mąki pszennej1 budyń śmietankowy16 g cukru waniliowego25 dag masła 82%½ szklanki cukru100 ml likieru kokosowego15 dag wiórek kokosowychWierzch z prażonych wiórek:10 dag wiórek kokosowych1 łyżka czubata łyżka masła1 łyżka cukru pudruSposób wykonania:Masa budyniowa:Żółtka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlać ½ szklanki mleka, dodać budyń oraz mąkę, zmiksować na jednolitą masę bez grudek.Resztę mleka zagotować, dodać zmiksowaną masę z żółtkami, mieszać energicznie i ugotować budyń. Gotującą masę trzymać na ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia zostawić w temp pokojowej do całkowitego wystygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu i likieru zmiksować na krem , na koniec wsypać wiórka, wymieszać szpatułką.Kwadratową formę wyłożyć papierem-ja miałm silikonową więc nie wykładałam niczym, rozłożyć warstwę krakersów i jedną trzecią kremu, ułożyć kolejną warstwę krakersów i krem i znów krakersy, ostatnia warstwa stanowi krem,Prażone wiórka:Masło rozpuścić w misce z cukrem pudrem, wsypać wiórka, mieszając cały czas uprażyć na złocisto-uważać bo wiórka mają tendencję do przypalania.Gdy będą złociste, zdjąć z kuchenki całkowicie wystudzić, posypać wierzch ciasta.Schłodzić w lodówce.