Wykonanie
Tym razem kuchnia kaszubska...
Mięso na Kaszubach traktowane było jak rarytas i jadano je tylko podczas niedzielnych obiadów. Takie nadziane rolady podawano w okresie świątecznym lub na dużych uroczystościach typu wesela. Moja propozycja kaszubskiego mięsiwa.A może takie
mięsko przyrządzicie na zbliżającą się Wielkanoc?


0,8 kg
schabu wieprzowego250 g
mięsa mielonego z
indyka200 g zupy pieczarkowej1
cebula3 łyżki
bułki tartej1
jajkoSólPieprzMajeranekPrzyprawa do
wieprzowiny10 plastrów
boczku wędzonegoOlej do skropienia
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry około 1,5 cm. Rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
przyprawą do
wieprzowiny.
Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni, dodajemy zupę
pieczarkową. Podsmażamy aż zmiękną. W misce łączymy ze sobą
mięso mielone,
jajko,
bułkę tartą,
cebulę z zupą
pieczarkową. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Farsz układamy na rozbitym płacie
schabu, zwijamy na kształt roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy
majerankiem. Rolady obkładamy
wędzonym boczkiem, skrapiamy
olejem. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180*C. Pod koniec możemy odkryć, żeby wierzch ładnie się zarumienił. Podajemy z ziemniaczkami z
koperkiem.