Wykonanie
Uwielbiam wszystko co
pomidorowe. Oczywiście w sezonie
ogórkowym nie mogło zabraknąć u mnie takich
ogórków. Kruche, smaczne w
sosie pomidorowym.
2 kg
ogórków gruntowych5
cebulZalewa:125 ml
octu 10%125 ml
oleju1 łyżka
soli0,5 szklanki
cukru250-300 g
koncentratu pomidorowego 30%Ogórki obieramy i kroimy w małe słupki .
Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka.
Ogórki dokładnie mieszamy z
cebulą. Składniki zalewy –
ocet,
olej,
sól i
cukier dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną zalewę mieszamy z
ogórkami i
cebulą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 2,5 godziny. Po tym czasie
ogórki przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (słoiki ustawiamy w wyższym garnku na ściereczce, zalewamy
wodą do 3/4 wysokości słoików, gotujemy ok. 20 minut od momentu wrzenia). Z podanych składników wyszło mi 6 słoików po 400 g.