Wykonanie
Dziś TŁUSTY CZWARTEK! U mnie zamiast pączków
ciasteczka! Małe podzielne i smaczne
ciasteczka do
kawy. Idealne na rodzinne spotkania jak i dla dzieci. Są wyśmienite ponieważ o moim ulubionym
kakaowo-
cynamonowym smaku.


1,5 szklanki
mąki pszennej200 g
margaryny maślanej lub
masła200 g
śmietany 18% (gęstej)16 g
cukru waniliowego1 łyżka
kakao1 łyżeczka
cynamonuMarmolada wieloowocowa
Mąką przesiewamy wraz z
kakao i
cynamonem. Dodajemy
cukier waniliowy. Dokładamy
margarynę maślaną oraz
śmietanę. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30-40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy opruszonej
mąką (na grubość około 3 mm). Kroimy paski szerokości 7 cm. Na brzegu układamy
marmoladę i zwijamy do środka (powstaje taki długi rulonik). Cały zwinięty pasek kroimy w odcinki 10 cm. Każdy wałek nacinamy nożem na brzegu oraz delikatnie zaokrąglamy do środka (tak żeby nacięcia były widoczne i powstał grzebyk). Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180*C.
